وبسایت فرهنگی مذهبی ابن تیهان

اللهم عجل لولیک الفرج والعافیةوالنصر:آمین

وبسایت فرهنگی مذهبی ابن تیهان

اللهم عجل لولیک الفرج والعافیةوالنصر:آمین

تعجیل امر فرج مولا امام عصر(عج) صلوات

طبقه بندی موضوعی
پیوندهای روزانه

آثار خشم خدا چیست؟!

سه شنبه, ۲۰ خرداد ۱۳۹۳، ۱۰:۴۶ ق.ظ

 

آثار خشم خدا چیست؟!

در سراسر هستی چیزی سخت تر از خشم خداوند نیست، زمانی که یگانه ی عالم هستی نظر مهر و محبتش را از انسان بر دارد می توان گفت سخترین لحظات زندگی انسان است .


غضب

حکایت

فردی هوشیار از حضرت عیسی علیه السلام پرسید: در سراسر هستی از همه مشکلتر چیست؟ حضرت عیسی علیه السلام فرمود از همه مشکلتر خشم خداوند است خشم خدا چنان مشکل است که دوزخ از آن به لرزه در می آید. سوال کننده پرسید چه چیزی انسان را  از این خشم در امان می دارد ؟ گفت ترک خشم خود گفتن، در زمان خشم.

 

 

گفت عیسى را یکى هشیار سر               چیست در هستى ز جمله صعبتر

گفت اى جان صعب‏تر خشم‏ خدا               که از او دوزخ همى لرزد چه ما

گفت زین خشم‏ خدا چبود امان‏                 گفت کظم غیظ خویش اندر زمان‏

کظم غیظ است اى پسر خط امان‏              خشم حق یاد آورد در کش عنان‏

 

خشم خدا چگونه است؟

هشام بن حکم گوید: مردى از امام صادق علیه السلام پرسید: آیا خداوند هم‏ داراى خشنودى و خشم است؟ فرمود: آرى، ولى نه آن گونه که آفریدگان خشمگین و یا خوشحال مى‏گردند چون شادمانى و بر آشفتگى یک حالتى است درونى که بر اعمال و رفتار شخص اثر مى‏گذارد. بشر آفریده‏اى تو خالى و تشکیل شده از عناصرى است که یک دیگر را نفى مى‏کنند، یا از ذات و صفت ترکیب گردیده، پیش آمدها و حوادث روى او اثر مى‏گذارند، وقتى خوشنودى و خشم که از کیفیتهاى نفسانى است به او راه پیدا مى‏کنند او را از حالتى به حالت دیگر مى‏برند. ولى در پروردگار هیچ چیز اثر نمى‏گذارد چون یکتا و یگانه واقعى است که در وجود منقسم نمى‏شود و مادّه و صورت ندارد (و ماهیّت او عین وجود اوست) بنا بر این خوشنودى خدا عبارت است از اراده ثواب، و خشمش همان اراده مجازات مى‏باشد بدون اینکه حالتى به او دست دهد که او را به هیجان آورد تا از حالى به حال دیگر برگردد، زیرا که این تغییر از ویژگیهاى آفریدگان است که ناتوان و نیازمندند و او (خداوند) نیرومند مقتدرى است که هیچ گونه احتیاجى به آنچه آفریده است ندارد، و تمامى مخلوقاتش محتاج اویند، محققا آفرینش و اختراع اشیاء به دلیل داشتن نیازى نبوده که به وسیله آنها برطرف گردد، و علّتى نیز نداشته است.(معانی الأخبار/ترجمه محمدى  ج‏1/43)  امام علی علیه السلام فرمودند: هراس از خشم خدا روش پرهیزکاران است. (سخن مولای متقیان(کلمات قصار - ترجمه غرر الحکم))

هر کسى که از دستیازى به آبروى مردم خود دارى کند، خداوند عذاب روز قیامت را از او دور مى‏سازد؛ و کسى که خشم خود را فرو نشاند، خداوند در روز قیامت او را خواهد بخشید. و سیف بن عمیره از قول مردى روایت کرده است که از امام صادق علیه السّلام شنید که مى‏فرمود: کسى که خشم خود را فرو برد، خداوند عیبهاى او را مى‏پوشاند

 

 

آثار خشم خدا

خشم خداوند آثاری دارد از آن جمله اصبغ بن نباته از على(علیه السلام) نقل کرده است که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: هر گاه‏ خداوند بر مردم شهرى خشم گیرد و نخواهد عذاب بر آنها نازل کند، نرخهایشان بالا مى‏رود، و عمرهایشان کوتاه مى‏شود، و بازرگانانشان سود نمى‏کنند، و میوه‏هایشان شاداب نمى‏شود، و آب نهرهایشان فراوان نمى‏گردد، و باران از آنها بازداشته مى‏شود، و اشرار بر آنها چیره مى‏شوند.(ثواب الأعمال/ ترجمه انصارى/503)  

 

 

خشم خود را فرو بر

خشم کلید هر بدی است آن را از تحت کنترل خویش آور،امام صادق (علیه السلام) فرموده است: خشم کلید هر بدى و شرى است. همان حضرت فرموده است، حواریون از عیسى (علیه السلام) پرسیدند: سرچشمه خشم از کجاست؟ فرمود: از کبر و جبروت و کوچک شمردن مردم. (روضة الواعظین/ ترجمه مهدوى دامغانى/603)  انسان با کنترل و فرو بردن خشم خود می تواند بهترین ها را نصیب خویش سازد از آن جمله، امام صادق علیه السّلام فرمود: هیچ جرعه‏ئى بنده ننوشد که نزد خداى عز و جل محبوب‏تر باشد از جرعه خشمى که، هنگام گردشش در دل بنوشد، بوسیله صبر یا خویشتن دارى.(أصول الکافی / ترجمه مصطفوى/ج‏3/172)

خشم خداوند آثاری دارد از آن جمله اصبغ بن نباته از على (علیه السلام) نقل کرده است که رسول خدا (صلی الله علیه) فرمود: هر گاه‏ خداوند بر مردم شهرى خشم گیرد و نخواهد عذاب بر آنها نازل کند، نرخهایشان بالا مى‏رود، و عمرهایشان کوتاه مى‏شود، و بازرگانانشان سود نمى‏کنند، و میوه‏هایشان شاداب نمى‏شود، و آب نهرهایشان فراوان نمى‏گردد، و باران از آنها بازداشته مى‏شود، و اشرار بر آنها چیره مى‏شوند

 

 

ابو حمزه ثمالى روایت کرده است که از امام محمد باقر علیه السّلام شنیدم که مى‏فرمود: هر کسى که از دستیازى به آبروى مردم خوددارى کند، خداوند عذاب روز قیامت را از او دور مى‏سازد؛ و کسى که خشم خود را فرو نشاند، خداوند در روز قیامت او را خواهد بخشید. و سیف بن عمیره از قول مردى روایت کرده است که از امام صادق علیه السّلام شنید که مى‏فرمود: کسى که خشم خود را فرو برد، خداوند عیبهاى او را مى‏پوشاند. (پاداش نیکیها و کیفر گناهان/ترجمه ثواب الأعمال/345)  

 

آری فرو بردن خشم خط امان از خشم الهی است و کسی که خشم خویش نشاند از درندگان نیز در می گذرد و امیدی به رحمت حق نخواهد داشت مگر  آنکه خشم خود را فرو نشاند.


منابع:

1. داستانهای مثنوی چون حکایت میکند،دانشگر، احمد

2. پاداش نیکیها و کیفر گناهان/ترجمه ثواب الأعمال

3.  أصول الکافی / ترجمه مصطفوى/ج‏3

4. روضة الواعظین / ترجمه مهدوى دامغانى

5. ثواب الأعمال/ ترجمه انصارى

 

6. معانی الاخبار/ ترجمه محمدی


موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۳/۰۳/۲۰
محسن حسینی

نظرات  (۱)

۲۰ خرداد ۹۳ ، ۱۰:۵۱ خادم الحسین بنی فاطمه
سلام علیکم
مجموعه خوبی را فراهم آورده اید
در پناه 14 معصوم ماجور باشید انشا الله
یا علی
التماس دعا

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
تجدید کد امنیتی