شرح دعای روز اول ماه مبارک رمضان
شرح دعای روز اول ماه مبارک رمضان

اللهمَ اجْعلْ صِیامی فـیه صِیـام الصّائِمینَ وقیامی فیهِ قیامَ القائِمینَ ونَبّهْنی فیهِ عن نَومَةِ الغافِلینَ وهَبْ لی جُرمی فیهِ یا الهَ العالَمینَ واعْفُ عنّی یا عافیاً عنِ المجْرمینَ.
خدایا روزه مرا در این روز، روزه روزهداران حقیقى قرار بده و شبزندهداریم را در آن، چون قیام شب زندهداران قرار بده و مرا در اینروز از خواب بىخبران بیدار کن و در این روز گناهم را ببخش، اىخداى جهانیان و از من در گذر، اى عفوکننده گنهکاران.
***
در این دعا پنج فراز وجود دارد.
فراز و خواسته اول این است که: «خدایا! روزه مرا در این روز مانندروزه روزهداران حقیقى قرار بده».
روزه راستین و مطلوب
باید قدرى تامل و دقت کرد. منظور از این که روزه مرا مثل روزهروزهداران حقیقى قرار بده؛ چیست؟ این یک مطلب دیگرى دربردارد.مىخواهد بگوید روزه مرا همچون روزه آنهایى که صائمین راستینهستند (یعنى، به حقیقت صوم دست یافتهاند) قرار بده.
چون روزه گرفتن، اصل و پایهاش برامساک و خوددارى کردن ازمفطرات دهگانهاى است که در رسالههاى عملیه نوشتهاند، اگر کسىاین روزه را گرفت؛ چنانکه بعد از نیت از این مفطرات امساک کرد، یعنىامساک او با نیت قربهالىالله بود؛ این روزهاش، روزه حقیقى است.۱
در واقع روزه تمرین و آزمایشى است براى بندگان که خداوند متعالخواسته است تا به این وسیله انسانها مخالفت با هواى نفس را تمرینکنند.
چون تمامى چیزهایى را که در هنگام روزه باید از آنها امساک بکنیم،چیزهایى هستند که نفس ما نسبت به آنها کشش و گرایش دارد. لذا لازماست که ما از آنها خوددارى ورزیم و در این راه تمرین کنیم تا بتوانیم باهواهاى نفسانىمان مخالفت نماییم و بر آنها پیروز شویم.
در کلمات بزرگان دین ما، بسیار ذکر شده است که: روزه حقیقى آننیست که فقط دهان را ببندید و از خوردن و آشامیدن امساک کنید، بلکهروزه مورد نظر، علاوه بر امساک و دهان بستن، باید خصوصیات دیگرىهم داشته باشد تا اینکه روزه حقیقى بشود. این است که دعا مىفرماید:«روزه مرا مثل روزهداران حقیقى قرار بده.» یعنى، قرار بده مرا از آنروزهدارانى که شرایط و آداب صوم را رعایت مىکنند. این روزه منمشتمل بر آن آداب و امورى باشد که دستور داده شده است که آنها رارعایت کنیم و آن عبارت از این است که روزهدار بداند و متوجه باشدکه این روزه تمرین براى خوددارى کردن از هوسها و خواستههاىنفس است، تا از محرمات و معصیتها خوددارى بکند. در توضیح اینمطلب روایتى از حضرت امام صادق(ع) وارد شده است که در قسمتى ازآن مىفرماید:
«ان الصیام لیس من الطعام والشراب»
روزه گرفتن و امساک کردن، فقط این نیست که انسان از خوردنىهاو آشامیدنىها خوددارى بکند. این روزه، روزه مطلوب نیست. درقسمتى از روایت آمده است.
«و اذا صمتم فاحفظوا السنتکم و غضوا ابصارکم و لاتنازعوا ولاتخاسدوا»
اگر روزه گرفتید، پس زبانهایتان را حفظ بکنید (غیبت نکنید، تهمتنزنید، دروغ نگویید؛ آن معصیتهایى را که مال زبان است، انجامندهید؛ از معصیتهاى زبان خوددارى بکنید). چشمهایتان را از گناهانبپوشانید؛ (یعنى نگاه حرام نکنید و آن معصیتهایى را که مال چشماست انجام ندهید)؛ «ولا تنازعوا» کشمکش نکنید، نزاع نداشته باشید، وبا یکدیگر جنگ و دعوا نکنید؛ «ولا تحاسدوا» و بریکدیگر حسد نورزید.آن دو مورد که ابتدائاً آمده از معصیتهایى است که باصطلاح مربوطبه اعضاء و جوارح ظاهرى است. و دو مورد بعدى به باطن انسان بازمىگردد. زبان و چشم، اینها از جمله اسباب حواس ظاهرى هستند کهمعصیت انجام مىدهند، ولى نزاع و حسد مربوط به این است که انساننسبت به کسى کینه و دشمنى داشته تا نزاع واقع بشود؛ یا اینکه حسدداشته و رشک بردن در کار باشد، که این دو از بدترین صفاتى است کهاسلام، ما را از آن برحذر داشته است. نزاع کردن و دشمنى ورزیدن بایکدیگر؛ براى هرچه که مىخواهد باشد (براى مال باشد؛ براى جاه باشد)نزاع کردن مسلمانان و جدایى و دشمنى و کشمکش با یکدیگر کردن، ایناز گناهان بزرگ است.
حسد نیز یکى دیگر از صفتهایى است که هم خودش بد است و هممنشاء نزاع مىشود. خلاصه حضرت مىفرمایند: اگر روزه گرفتى اینجور روزه بگیر. بعد خود حضرت یک قضیهاى نقل مىکنند که رسولخدا – صلىالله علیه و آله و سلم دیدند که یکزنى به کنیزش دشناممىدهد؛ حضرت خواستند عملاً او را متنبه کنند – لابد حضرتمىدانستند که این زن روزهدار است، چون در ماه رمضان بود حضرتطعام آوردند و جلوى او گذاشتند و گفتند: خانم! بفرمایید طعام بخورید!گفت: من روزهام. حضرت فرمود: چگونه روزه هستى که به کسى کهروزهدار است دشنام دادى؟! روزهدار باید زبانش در اختیار خودشباشد و دشنام ندهد، پس تو روزه نیستى!
در بخش دیگرى از روایت حضرت امام جعفر صادق(ع) آمدهاست:
«و اذا صمت فلیصم سمعک و بصرک من الحرام و القبیح»
اگر روزه گرفتى، باید چشم و گوش و قلب تو هم از حرام روزهباشد. یعنى، کار حرام و قبیح انجام ندهد.
وقار روزه دارى
صائم باید یک نوع وقار و سنگینى خاص داشته باشد. اصلاً صومبراى این است که انسان سنگینى داشته باشد و سبکسرى نکند، چونهمه معصیتها در نتیجه سبکى است. این است که وقار الصائم بایدداشته باشد. این راجع به صوم. «واجعل صیامى فیه صیام الصائمین»یعنى: خدایا مرا مثل روزهدارهاى حقیقى قرار بده، روزه من، روزهراستین باشد؛ یعنى، وقتى که روزه گرفتم، طورى باشد که از محرمات هماجتناب بکنم. چشم و گوش و دل و همه اعضاء و جوارحم از گناهخوددارى بکند. بعد در فراز دوم مىفرمایند: «و قیامى فیه قیاما لقائمین»و قیام مرا، قیام القائمین قرار بده.
«قیام» یعنى ایستادن و مسلط شدن برامرى. ولى اینجا و نظائراین مراد از قیام، شب زندهدارى است. ایشان مىفرماید: «خدایا! در اینماه رمضان، قیام مرا، یعنى شب زندهدارى و عبادت مرا، مانندشبزندهدارى آن عباد خاص خودت که شب زندهدارى مىکنند، ونماز شب مىخوانند، قرار بده.» و در فراز سوم دعا مىفرماید: «ونبهنىفیه عن نومة الغافلین، و مرا از خواب غفلت – خوابى که غفلت زدگاندارند بیدار کن. یعنى انسان، وقتى که به خودش توجه ندارد؛ به خدا نیزتوجه ندارد؛ خودش و خدا را فراموش مىکند و اعمالش برطبق صلاح ومصلحت خودش و رضاى خدا نیست؛ لذا مىفرمایند خدایا این پردهغفلت را از پیش چشم من بردار و مرا بیدار کن. و در فراز چهارممىخوانیم: «وهب لى جرمى فیه یا اله العالمین» و در این روز جرم وگناهان مرا ببخشاى پروردگار عالمیان. و در آخرین فراز از دعاى اینروز مىگوییم: «واعف عنى یا عافیا عن المجرمین» یعنى:اى خداىعالمیان! گناهان مرا ببخش و از من درگذر.اى کسى که از گناهان مذنبیندر مىگذرى، از تو مىخواهیم که عفو و بخشش خودت را شامل حال ماگردانى،اى خدایى که خطاکاران و دارندگان جرم را مىبخشایى و موردگذشت و عفو خود قرار مىدهى.
۱- مبطلات روزه عبارتنداز: خوردن، آشامیدن، جماع، استمناء،نسبت دادن دروغ به خدا و پیغمبر(ص)، رساندن غبار غلیظ به حلق، فروبردن تمام سر در آب، باقى ماندن بر جنابت یا حیض یا نفاس تا اذانصبح، اماله کردن وقى کردن.
طلوع خورشید رمضان بر جانهای عاشق مبارکباد
باز ماه رمضان آمد و بر بام فلک
میزند بانگ منادی که گنهکار کجاست